Napapiirin huudeilla

Napapiirin huudeille Rovaniemen Vennivaaraan ilmestyy toinen toistaan komeampia pientaloja. Nurmen nuoren perheen kodissa selkeys kohtaa kodikkuuden.

Pohjaratkaisu viilattiin tarkoin arjessa toimivaksi

Rovaniemelle rakennetaan tyylikkäitä taloja. Se on todettu useilla kuvausreissuilla Napapiirin alueella. Marraskuisena aamuna Laura ja Tommi Nurmen pihaan kurvatessamme ihastus on aivan konkreettinen. Suu aukeaa ja sieltä kuuluu hyväntuulinen wow! Tumma talo aamuhämäräisessä Vennivaaran rinteessä on kertakaikkisen ihastuttava.

Lauran ja Tommin kahden vuoden ikäinen uusi koti on täysin valmis piha mukaanlukien. Arki on sujuvaa ja elämästä päästään nauttimaan kaikkina vuodenaikoina. Kesäiltoina on rentouttavaa istua talon eteen rakennetulla suojaisalla terassilla. Siihen osuu pohjoisen kirkas aurinko koko päivän.

Ajatukset oman talon hankintaan alkoivat liikkua mielessä, kun aiemman rivitalokodin seinät tuntuivat olevan liian lähellä toisiaan. Alkajaisiksi kartoitettiin myynnissä olleet valmiit omakotitalot, mutta niiden joukosta tuntui mahdottomalta löytää mieleistä. Onneksi Rovaniemen kaupunki kaavoittaa ripeässä tahdissa pientalotontteja ja Nurmetkin pääsivät hankkimaan mieleisensä rakennuspaikan Vennivaarasta, runsaan viiden kilometrin päästä Lapin pääkaupungin keskustaa.

Uuden kodin pohjaratkaisusta haluttiin ääreistoimiva ja sen suunnitteluun panostettiin perusteellisesti. Neliöitä ja huoneita haluttiin riittävästi. Taloon tuli neljä makuuhuonetta ja 150 nettoneliötä. Kaikki tilat haluttiin yhteen kerrokseen.
Vaatimuslistassa oli lähtökohtaisesti korotettu sisäkatto, kookkaat ikkunat, tilava arkieteinen, saarekekeittiö ja siisti vaatehuone. Lasten makuuhuoneet sijoitettiin lähelle toisiaan ja vanhempien makuuhuone löysi paikkansa talon vastakkaisesta päädystä. Sieltä on suora yhteys läpikuljettavaan vaatehuoneeseen. Vastakkainen ovi johtaa kodinhoitohuoneeseen ja edelleen pesutiloihin sekä saunaan. Hyvällä suunnittelulla on säästetty joka päivä paljon askelia.

Talon ulkonäöstä syntyi sopusuhtainen ja murrettu harjakatto antaa rakennukselle tyylikkyyttä. Se ei ole tylsä samalla tavoin kuin perusmuotoisissa harjakattotaloissa. Talopaketti tilattiin Polarhouselta, joka oli Lauralle tuttu ja luotettavaksi tunnettu toimija. Laura on kotoisin Torniosta, jonka talousalueella Polarhousen elementtitehdas toimii. Seiniin valittiin ekovillaeristys. Hengittävä rakenne lisää asumismukavuutta.

Seinien puupanelointi sävyttää sisustusta

Rakentaminen selätettiin puolessa vuodessa. Elementtitalon runko ja katto saadaan kasaan nopeasti, mutta sisätöiden tekemiseen tarvitaan paljon tunteja. Urakkaan palkattiin yksi timpuri. Niin Laura kuin Tommi osallistuivat töihin koko projektin ajan. Tommi touhusi timpurin apuna ja Laura huolehti maalauksista ja sisustushankinnoista.

Urakan loppusuoralla jännitettiin, koittaako muuttopäivä ennen kuin perheen kuopus ilmestyy maailmaan. No, Noel syntyi viikkoa ennen kuin muuttokuorma tuotiin uuteen kotiin. Muuttoa helpotti uudet kalustehankinnat. Käytännössä kalustus laitettiin kokonaan uusiksi.

Kodin ilmettä luodessaan Laura uskoi vanhaan viisauteen ”vähemmän on enemmän”. Kaikkia yksityiskohtia myöten viimeisteltynä koti on selkeä kokonaisuus, jossa on vahva kodikas tunnelma. Ulkoseinien sisäpuolinen puupanelointi tuo kontrastia vaaleille levyväliseinille ja mustat ikkunapielet antavat kokonaisuudelle ryhtiä. Saunassa on näyttävät, pitkästä puutavarasta rakennetut lauteet. Pesuhuoneen seiniin Laura valitsi lämpimän harmaat laatat ja mustat vesikalusteet. Pinnat on huolellisesti viimeistelty ja värit mätsäävät harmonisesti toisiinsa.

Keittiössä kalusteovet ovat valkoisia muutamaa viiluovista yläkaappia lukuunottamatta. Kalustetoimittajaksi valittiin Puustelli niin keittiössä kuin kodinhoitohuoneessa. Vaatehuoneen kalusteet ostettiin Ikeasta. Sisääntuloeteisen viereen sijoitetussa arkieteisessä on säilytystilat lasten ulkovaatteille. Arkieteiselle annettiin reilusti tilaa, runsaat seitsemän neliötä.

Nurmet viihtyvät erinomaisesti Rovaniemellä ja heidän asumistarpeisiinsa räätälöity talo tulee olemaan perheen pitkäaikainen koti. Vennivaarassa on kotoinen tunnelma alueen asukkaiden hyvän yhteishengen vuoksi.


Pohjaratkaisu hiottiin mahdollisimman käytännölliseksi

Lauran ja Tommin makuuhuone on toisella puolella oleskelutiloja kuin lapsien makuuhuoneet. Päämakuuhuoneen kyljessä on walk-in-closet, josta on suora kulkuyhteys kodinhoitohuoneeseen ja edelleen saunatiloihin. Erillinen wc sijoitettiin lastenhuoneiden väliin.


Suunnittelussa painotettiin reilua huonekorkeutta ja suuria ikkunoita

Elementtiseinien puupanelointi on pintakäsitelty hennon vaaleaksi. Aito puu antaa sisätiloille kodikasta lämpöä ja mustat ikkunapuitteet lisäävät merkittävästi sisätilojen viimeisteltyä ilmettä.

Faktat ja tekijät

Valmistaja: PolarHouse
Kerrosala: 167 m²
Huoneistoala: 150 m²
Huoneluku: k + oh + 4 mh + wc + et + ark.et + khh + kph + s + vh
Kerrosluku: 1
Energialuokka: B
Runkomateriaali: puu
Arkkitehtisuunnittelu: asukkaat
Rakennesuunnittelu: PolarHouse
LVI-Suunnittelu: Ins.tsto Lappialämpö Oy
Sähkösuunnittelu: LVIS-Korhoset Oy
Sisustuksen suunnittelu: asukkaat

Rakenteet

Kantavat seinät: puurunkoiset suurelementit
Ulkoseinämaalit: Tikkurila Ultra Classic
Ikkunat: Kuhmo
Ulko-ovet: Kaskipuu
Väliseinät: kipsilevy EK 13, mineraalivilla 50 mm
Väliovet: laakaovi 9 x 21 (Easy 201=
Vesikattorakenteet: Weckman Progantti peltikatto
Lämmitysjärjestelmä: maalämpö
Lvi-järjestelmä: vesikiertoinen lattialämmitys
Tulisija: Tulisijamestarit
Tulihormi: Schidel Permeter teräspiippu
Sauna: pitkästä tavarasta timpurin tekemänä

Sisustus

Lattiapinnat: Idea Pro 33 tammi vinyylilankku
Sisäkattopinnat: mdf-paneeli
Seinäpinnat: ulkoseinä hirsipaneeli, sisäseinät gyproc
Laatat: kph inferno 9 Pearl 60 x 60, khh Block MH8Y White 15 x 15, arkieteinen Rewind R4AY Vanilla 60 x 60, wc Rewind R4CM 21 x 18.2 Vanilla
Kiintokalusteet: k ja khh Puustelli, vh Ikea Pax