Lomatalo Kalajoella

Raikkaita lomia Hiekkasärkillä

Mitä tekee kannuslainen nelihenkinen perhe, joka haluaa katkaista arjen aherruksen liikkumalla luonnossa kaikki lomansa ja viikonloppunsa – ja asua vapaa-aikanakin herroiksi?

Aivan! Perhe rakennuttaa nykyaikaisen PolarHousen Nova 93-lämpöhirsitalon Kalajoen Hiekkasärkille. Siinä yhdistyy omakotimukavuus ja luonnonläheisyys. Kymmenen vuoden vaihteleva vuokramökkiasuminen loppuu ja loma-asumisen juhla alkaa. Sitä elämää kaipaa joka hetki.

Moni on menettänyt sydämensä Kalajoen Hiekkasärkille. Aavan meren läheisyys, hienot hiekkarannat ja puhtaat jäkäläkankaat luovat upeat puitteet loman vietolle. Ja onhan siellä kaikkina aikoina joukko muitakin lomanviettäjiä. Samanhenkistä seuraa löytyy.

Kannuslaiselle perheelle löytyi sopiva tontti Viitapakan alueelta. Ensimmäisten joukossa kun oltiin, päästiin valitsemaan mieleinen paikka kuvankauniilta jäkäläkankaalta. Lenkkipolut ja hiihtoladut ovat lähellä. Muutaman kilometrin kauppamatkat ja käynnit Kalajoen keskustaan tehdään pyöräillen. Ja Nova-lämpöhirsitalo on aktiivisessa käytössä alusta alkaen, sillä myös perheen kaksi teini-ikäistä tytärtä viihtyvät talossa ystäviensä kanssa.

Tarjouksia lomatalosta pyydettiin useilta talovalmistajilta. Alaa tunteva tuttu suositteli tarjouksiin tutustuttuaan suoralta kädeltä PolarHousen Nova 93-lämpöhirsitaloa. Hänenkin mielestään tarjous oli kattavin ja lämpöhirsirakenteen ominaisuudet vaikuttivat ylivoimaisilta. Kun pohjaratkaisukin oli toiveiden mukainen, valinta oli selvä.

Talo tuli tontille heinäkuussa 2008 ja pätevä kirvesmiesporukka rakensi suurelementeistä koostuvan lomatalon valmiiksi reilussa kolmessa kuukaudessa. Kustannukset pysyivät kurissa. Kalusteineen talon kokonaiskustannukseksi muodostui 140 000 euroa.

Sisustamisesta innostunut perheenemäntä hankki kalusteet ja sisustusesineet useista paikoista. Sisustus onkin jännittävä, kodikas ja romanttinen yhdistelmä moderneja kalusteita, antiikkitavaraa ja jopa kirpputorilöytöjä. Tyttöjen toive sisustaa “vakiokodista” poikkeava asumisympäristö toteutui.

Keittiökalusteiksi valittiin maalaishenkiset kaapistot Himangan Puusepiltä. Hyllyjä elävöittävät vanhat purnukat ja yläseinää somistaa vanha – kuinkahan monia tuhansia leipiä kokenut – leipälapio.

Huiman korkean olohuoneen valoisuutta korostavat vaaleat kalusteet. Täyden seinän kokoinen ikkuna vie sohvalla istuvan lämpimästi luonnon keskelle: kesällä linnunlauluun, talvella tuuleen ja tuiskuun.

Saunan moderneilla muotolauteilla otetaan kiireettömästi niin leppeitä kuin kipakoitakin löylyjä.

Alakerrassa on kaksi makuuhuonetta, joita vallitsee sama valoisuus kuin muitakin huonetiloja. Tyttöjen huoneen vanha kirjoituspöytä toimii alkuperäisessä tehtävässään.

Kun talon sivuseinäkorkeus on tätä luokkaa niin kalusteiden sijoittelu yläkerrassakin on helppoa ja lattia-ala voidaan hyödyntää kokonaan.