Loma-asunto Pyhätunturilla

Kokemuksia Lapin kaikista hiihtokeskuksista keränneen perheen suosikki on Pyhätunturi. Sinne alettiin puuhata omaa huvilaa isännän täyttäessä 50 vuotta.

Tunturin kupeessa tontit ovat yleensä rinteessä ja vaativat yleensä osittain maan sisään rakennettavan kellarikerroksen. Näin syntyi myös perheen iso ja tyylikäs huvila. Betonista rakennettu alakerta verhoiltiin paikallisten rakennusmääräysten mukaisesti liuskekivillä.

Rinne on niin jyrkkä, että ajopihan suunnasta rakennusta voisi luulla yksikerroksiseksi. Taloa eri suunnista lähestyessä alaterassin korkeat pylväät eivät aina näy. Yläkerta haluttiin rakentaa lämpöhirsielementeistä, jolloin kaupat tehtiin Polarhousen kanssa. Asukkaat halusivat varsinaiseen asuinkerrokseen puun tuoman kodikkuuden ja hyvän sisäilman. Sekä ulko- että sisäpinnoille naulattujen tuhtien hirsipaneelien välissä on Hunton-puukuitueriste, jolloin seinissä ei ole lainkaan muovia.
Keittiö varustettiin AINAn kalusteilla. Se suunniteltiin tehokkaaksi ja mahtumaan pieneen tilaan. Sekä liesi että allas sijoitettiin seinän viereiselle tasolle. Saareke on kokonaan ruoan valmistus- ja kattaustilaa.

Ruokapöydän ympärillä on runsaasti ison huonekor­keuden ja suurien ikkunapintojen tuomaa avaruutta. Ja maisemat niin sohvalta kuin ruokapöydän äärestä ovat mahtavat Lapin luontoon.Huvilalla vierailee usein ystäväperheitä. Sauna on mitoitettu isollekin joukolle. Saunaosastoon kuuluu koo­kas pukuhuone ja vierestä löytyvällä takkahuoneella on kokoa peräti 25 neliötä. Tila ei lopu, vaikka kylässä olisi samanaikaisesti useampi ystäväseurue tai aikuiset lapset kumppaneineen. Takkahuoneen väliseinät on verhoiltu hirsipaneeleilla. Tunnelma on lämmin.
Yläkerrassa on tupakeittiön lisäksi kaksi vierekkäistä makuuhuonetta ja poikkeuksellisen kookas wc heti eteisen vieressä. Alakerrasta löytyy takkahuone, yksi makuuhuone ja saunatilat sekä varastohuone, jolla on tunturihuvilalla poikkeuksellisen tärkeä rooli. Siellä säilytetään ja huolletaan sukset. Varastohuoneeseen on ulko-ovi talon päädyssä. Perheenjäsenet voivat lasketella rinteestä suoraan oven taakse ja luopua suksista vasta kynnyksen yli astu­essaan.

Iltoja vietetään usein alakerran takkahuoneessa, joka on pienen yksiön kokoinen. Sen vierestä löytyvät saunatilat joihin kuuluu tilava pukuhuone. Takkahuoneen vieressä on myös vierasmakuuhuone ja suksivarasto, jonka ovelle päästään suksilla suoraan rinteestä.Faktat ja tekijät

Kerrosala: 174,5 m²
Huoneistoala: 145,8 m²
Huoneistoluku: 5 h + k + s + pukuh/kh + 2 x wc
Kerrosluku: 1,5
Energialuokka: B
Runkomateriaali: Lämpöhirsi
Arkkitehtisuunnitelma: PolarHouse
Rakennesuunnittelu: PolarHouse
LVI-suunnittelu: Auctores Oy/Lasse Marin
Sähkösuunnittelu: RM Sähkö Oy/Matti Rousu

Rakenteet

Kellarin seinät ja välipohja: Betonielementti (YBT)
Ulkoseinät: Hirsipaneeleilla verhoillut suurelementit, Hunton-puukuitueristeellä, U = 0,18
Ulkoseinämateriaalit: Juultava puunsuoja, sävy Turve
Ikkunat: Kuhmo
Ulko-ovet: Kaskipuu
Väliovet: Swedoor
Portaat: Lappiporras Glass
Vesikattorakenteet: Huopakate
Lämmitysjärjestelmä: Maalämpö Nibe, lattialämmitys
LVI-järjestelmä: Vellox
Tulisija: Oulun Takka, yläkerta Piccolo Johannes kulmaluukulla
Tulihorni: JT-150 ja JT-125
Sauna: Lapin Laude Revontuli

Sisustus

Lattiapinnat: RTV Tammi Vintage Latte
Sisäkattopinnat: Puupaneelit, valkoinen kuultomaalaus
Seinäpinnat: Valkoinen kuultomaalaus
Laatat: LOC Sand grafiitinharmaa 60×60 ja 10×10, sekä LPC Rocks white 30×60 monikoko
Kiintokalusteet: AINA keittiö

Klikkaa pohjakuvaa isommaksi.