Lämpöhirsitaloja Rengossa

Ruokojärvi väikkyy Villa Salo-huviloiden ikkunassa

Ihanaa mökkilomaa pääkaupunkilaisille!

Villa Saloksi ristitty neljän Nova -lämpöhirsitalon kokonaisuus sijaitsee Rengon Ruokojärvellä. Yksi taloista on rakennettu Päivi ja Markku Salon omaan käyttöön ja kolmea muuta vuokrataan ympärivuotisesti lomanviettäjille.“Lomakylä” käsittää seitsemän hehtaaria maata ja 150 metriä rantaa.

Hämeenlinnasta Villa Saloon on 30 ja Helsingistäkin vain 120 kilometriä – valtaosin nopeaa moottoritietä. Hienon huvilan luonnonrauha suojaisine rantoineen ja omine laitureineen on siis helposti tavoitettavissa. Kesämökkeilijän kannattaa varautua myös kalansaaliiseen, sillä Ruokojärvessä on ahventa, haukea ja lahnaa. Talvella aluetta ympäröivät hyväkuntoiset hiihtoladut.

Huolellisen harkinnan tulos

Salot tutkivat eri talotoimittajien vaihtoehtoja tarkkaan, erityisesti puuosatoimitusten sisältöjä vertaillen. Aluksi vertailussa oli sekä massiivihirsi- että lämpöhirsihuviloita. Oleellinen valintaperuste oli pohjaratkaisun selkeys ja näköalan ulottuminen rakennuksen läpi. Järven tuli näkyä heti ulkoovea avattaessa.

Tämän ominaisuuden tarjosi parhaiten PolarHousen Nova-lämpöhirsitalo. Pienellä muuntelulla vakiomallista syntyi Päiville ja Markulle räätälöity huvila. Sisääntulossa on tuulikaappi, jonka lasioven läpi näkee olohuoneen ikkunaseinän takana siintävän järven. Talon sadasta neliöstä huoneistoalaksi lasketaan 91 neliötä.

Parvelle johtavat portaat jäävät takkaseinän taakse. Näin olohuoneesta ja keittiöstä syntyy avara ja valoisa tila. Kodinhoitohuoneeseen ja saunaosastolle kuljetaan sohvaryhmän vierestä. Kodinhoitotilasta on uloskäynti päätyterassille jota vielä laajennetaan rannan suuntaan. Katon alle terassia jää 25 neliötä.

Rakentaminen käynnistyi pääsiäisenä rannan raivaustöillä. Alue oli tiheää metsää, järveä tuskin näkyi. Ensimmäisen talon seinäelementit PolarHouse toimitti juhannuksen alusviikolla. Suurelementtien ulkoseinät olivat valmiiksi pohjamaalatut ja ikkunat asennettuina, joten sisätöihin päästiin nopeasti. Huviloissa on vesikiertoinen lattialämmitys. Vesi lämmitetään poistoilmalämpöpumpuilla.

Projektiin osallistui koko Salon perhe, myös lapset Anniina ja Henry. Se näkyy lopputuloksessa: talojen onnistuneessa sijoittelussa rantaan ja viimeistellyssä sisustuksessa. Vuokralle tarjottavissakin huviloissa on viehättäviä koriste-esineitä ja tekstiilejä. Jokaista taloa on stailattu kuin omaa pesää.

Keittiön tunnelma on lämmin ja kodikas. Keittiökalusteet on valmistanut Jokkis-Keittiöt Jokioisilta. Kuuden tuolin ruokaryhmä on massiivitammea. Huomaa takorautainen kirjateline lieden takana.

Työtason alle mahtuva apupöytä on käyttökelpoinen lisä esimerkiksi aterian kattauksessa.

Lauteilla riittää tilaa jopa kuudelle saunojalle. Talopakettiin sisältyneiden Royal -lauteiden valmistaja on Lapin Laude. Saunassa on kauittimet saunamusiikin kuuntelua varten. Pitkänomainen wc on tilava ja sinne on sijoitettu myäs pyykinpesukone. Alipaineella toimiva wc-istuin pienentää merkittävästi jätevesikaivon kuormitusta ja käyttää huuhteluun vain litran vettä.

Vuokrattavassa lomatalossa pitää olla runsaasti vuodepaikkoja. Villa Salon huviloissakin niitä on kahdeksan, joten taloissa lomailee mukavasti kaksi perhettä.

Alakerran kaksi makuuhuonetta on sijoitettu rinnakkain sisääntulopäätyyn.

Vuokrahuvilat on sisustettu kodinomaisiksi laadukkain ja kestävin materiaalein. Huonekalut on hankittu pääosin Iskusta ja pikkuesineet eri sisustusliikkeistä. Tekstiilien kuosit ja värit on mietitty tarkkaan hillityiksi kokonaisuuksiksi.

Selkeän pohjaratkaisu antaa parvelle ruhtinaallisesti oleskelu- ja nukkumatilaa. Paksujen torkkupeitteiden alla viihtyy muulloinkin kuin nukkumassa. Sängystä avautuu olohuoneen ikkunoiden kautta komea järvimaisema.

Talojen sisäpinnat on käsitelty Osmocolorin puuvahoilla. Vaaleiden hirsipaneelien värisävy on kuusi, tummien konjakki. Ulkoseinien sävynimi on tatti ja maali Valtticolor. Materiaalivalinnoissa on painotettu hillittyä ajattomuutta.

Suunnittelua ja sisustamista johtanut Päivi on suunnitellut myös takat. Tulisijojen edustat on koristeltu Väritukun maahantuomilla Broadway Metal-laatoilla. Samaa näyttävää kaakelia on käytetty myös saunan seinien verhoilussa.