Perhe Tukiainen

Avara koti pienelle perheelle!

Uusperhe Jaana Ruuskasen – Jorma Tukiaisen kodinrakentamisen lähtökohtia olivat asumisen väljyys ja sopiva sijainti työmatkojen puolivälissä. Kotipaikaksi kehkeytyi Koskiveden ranta Tervossa ja asuinalaa taloon muodostui 160 m2. Kolmihenkiselle perheelle talossa on ruhtinaalliset tilat yhdessäoloa ja asumisen muitakin toimintoja varten.

Koskiveden rantaan ulottuva 6000-neliöinen loiva etelärinnetontti on talon paikkana ihanteellinen. Päärakennuksen lisäksi tontilla on varasto, autotalli, aitta ja rantasauna laitureineen. Kotirannasta on lyhyt matka kalaisille ulapoille. Nurmikkoa on takapihalla jalkapallokentän verran. Tällaista asumisen avaruutta vain vesistörikas maaseutukunta voi tavalliselle kansalaiselle tarjota.

Kun Jaana käy työssä Vesannolla ja Jorma Kuopiossa, Tervo on asuinpaikkana hyvä kompromissi: molempien työmatka on noin 40 kilometriä. Perheen Saara-tytär käy yläasteen viimeistä luokkaa ja aloittaa vuoden päästä Vesannon lukiossa.

Lämpöhirsitalo sen pitää olla!

Uudeksi kodiksi haluttiin perinteiseltä hirsitalolta näyttävä lämpöhirsitalo. Kotia ryhdyttiin suunnittelemaan PolarHousen Taiga 156 -mallia muuntamalla. Talosta haluttiin joka suhteessa reilun kokoinen. Tarvittiin kolme makuuhuonetta, joista yksi varustettiin työ-ja vierastilaksi. Talon ydintila on korkea, valtavan iso olohuone, jonka korkea vuolukivitakka jakaa avaraksi eteiseksi ja aurinkoiseksi olohuoneeksi. Sen korkea ikkuna avaa näkymän etelärinteelle ja joelle. Talon toiseen päätyyn ryhmittyvät makuuhuoneet ja toiseen yhteiset tilat: suuri sauna-kylpyhuoneosasto, avarat kodinhoitotilat ja keittiö.

Tässä talossa on myös paljon päivänpaisteista terassia sekä talon, terassin ja tontin mittoihin suhteutettu upea portaikko.

Talon seinäelementeissä on 220 millin eristekerros ja yläpohjan eristevahvuus on 500 milliä. Talo lämmitetään Nilanin poistoilmalämpöpumpulla. Lattioissa on vesikiertoiset lämmitysputket. Sähkölasku 160-asuinneliöisessä talossa on vain n. 150 euroa kuukaudessa.

Olohuoneen ja eteisen pinta-ala on peräti 45 m2. Seinien sisäpintoina on kahteen kertaan Colorian vaalealla kuultolakalla käsitelty kuusipaneeli. Oleskelutiloissa myös katot ja lattiat ovat valoisuutta lisäävän vaaleita. Laatat ja makuuhuoneiden tapetit on valittu Kuopion Uuni ja Kaakeli Oy:stä. Jeld-Wen´in massiivipaneeliovet kuuluivat PolarHousen puuosatoimitukseen.

Kaikki makuuhuoneet ovat rinnakkain. Suuri makuuhuone on Jaanan ja Jorman käytössä ja keskimmäinen on sijustettu vieras- ja työhuoneeksi. Saara on valinnut tummat puukalusteet ja punaiset tyynyt ovat sisustuksen ilopilkkuja. Efektiväreinä käytetään muuallakin talossa lämpimää punaista.

Keittiössä on kaapistoja kolmella seinällä ja keskelle jää runsaasti lattiapintaa. Ruuanlaittoon voi osallistua vaikka koko perhe. Työtilat eivät lopu kesken, sillä keittiön ja ruokailutilan välissä on kivitaso kattauksen valmistelua varten. Keittiökalusteet on valmistanut Kontiopuu Oy Kontiolahdelta ja tasot on ostettu Kaavin Kivi Oy:stä. Olohuoneen isossa Nunnauunissa – sopivasti tulisijan keittiön puolella – on myös leivinuuni.

Saunaosastossa on eniten tilaa annettu kylpyhuoneelle. Siellä on poreamme ja pyöreäksi muotoiltu suihkuseinä – ja lauteille mahtuu isokin porukka! Kodinhoitohuoneessa, saunan läheisyydessä, on saunomisen lepotila rottinkikalusteineen. Kesäiltoina ja varsinkin vieraita kestitäkseen saunomista rakastava perhe lämmittää usein lamellihirsistä rakennetun rantasaunan.